Szemfekély

Egy szemfekélyes cicaMivel a neten semmi komoly leírást nem találtam erről a betegségről, így csak a saját tapasztalatommal tudom talán segíteni a cicatartókat. Mivel az előzőekből kiderült már, hogy nagyon sok cica fordul meg nálunk, ezért igen kevés olyan betegség van, amivel - sajnos - még nem találkoztunk.

A szemfekély alapvető oka a behozott kiscicák elhanyagolt állapota. Nagyon ritka eset, ha már nem beteg cicát kapunk. Minimum a macskanátha, ami már kezdődő formában szinte minden kicsiben előfordul. Ebből alakul ki később a csipásodás, a gennyes szemgyulladás, a belső szemhéj olyan mértékű gyulladása, hogy nem lehet a cica szemgolyóját látni. A nagyon rossz állapotú cicák szemét, ha kinyitjuk gyakran előfordul, hogy szó szerint, dől belőle a genny. Ez már nem kötőhártya gyulladás, amit aránylag könnyen lehet kezelni. Az ilyen szemecske, ami állandóan termeli a gennyet, szinte mindig be van ragadva és a tisztításuk is nagyon nehéz, mert nem lehet a dagadt szemhéj miatt rendesen kitakarítani és a macskanátha vírusa is dolgozik a háttérben.
Ilyen pici macskáknál és a betegség megléte miatt nem lehetséges a védőoltás beadása. (A kombinált védőoltást min. 2 hónapos korban adható, egészséges macsiknak).

Tehát egyet tehetünk! Belsőleg és külsőleg is próbáljuk a baktériumokat írtani. Természetesen a szuri az állatorvos dolga. A szemkenőcsöt, vagy cseppet is ajánlani szokta, de sajnos az Aureomycin nevű szemkenőcs gyártását megszüntették- így legtöbbször marad a humán szemcsepp. Ráadásul igen gyakran kell váltogatni őket, mert a bacik hamar hozzászoknak és semmi hatása nincsen.
Mikor már túl sokáig nem tud a cica szeme megszabadulni a baktériumoktól, akkor jön a szemkárosodás, ami jobbik esetben a behomályosodott szem, vagy a végzetes szemfekély. Eddig 3 alkalommal találkoztam ezzel a durva és valószínűleg nagyon fájdalmas betegséggel. A cicák egyik szemén jelent csak meg. Ezért két alkalommal az állatorvos kivette a cica szemét.
Végül is egy szemmel nagyon jól el lehet élni és a fájdalom, a továbbfertőződés veszélye megszűnik. Sajnos minkét ilyen cicánk egy hónapon belül meghalt.
Elvileg nem lett volna szabad, de ilyenkor a "műtét sikerült, csak a páciens meghalt" verziója áll fenn. Ennek ellenére, ha valaki humánusan akar eljárni az ilyen esetben, akkor próbálja elvinni egy olyan orvoshoz, aki várhatóan biztonsággal el tudja végezni ezt a műtétet. Még nem láttam olyat, hogy mindkét szemen fekély legyen, de ha van ilyen, akkor most először mondom, hogy jobb, ha elaltatják a szerencsétlen állatot.

Szerencsére azonban a menhelyeken kívül elég ritka dolog az ilyesmi, úgyhogy remélem senki nem fog vele találkozni.
Tanulságképp írtam le, hogyha valaki nem gondozza időben és hatékonyan a cica szemét, akkor ez is előfordulhat. Oltott cicáknál még soha nem történt ilyen nálunk.