Álveszettség

Álveszettség (Aujeszky-féle betegség)

A betegség a vírust tartalmazó nyers sertéshús és főleg a belsőségek adásával terjed. A veszettséghez hasonló tünetek alakulnak ki, de annál jóval rövidebb (néhány napos) lappangási idő után.
Elviselhetetlen viszketés, nyálzás, fokozott izgalmi állapot jelentkezik. A beteget azonnal el kell különíteni, mert más macskákat is megfertőz. A cicák egyfolytában fájdalmasan nyávognak, a pupilláik nem egyformán tágak. Nyálaznak, mert a nyelésben részt vevő idegek lebénulnak, izomgörcsök jelentkeznek, az állat így pusztul el. A cicát minél előbb javasolt elaltatni, nem szabad hagyni, hogy szenvedjen, a betegség gyógyíthatatlan. Megelőzni csak a sertésáru alapos megfőzésével lehet.
Magánvéleményem: Miért nincs sertéshúsból készült kutya, vagy macska eledel? Ezen én is csak most gondolkoztam el. Az embernek sem ez a legegészségesebb táplálék. Van sok egyéb más. Ha már nem veszünk direkt a kedvenceink számára készült minőségi eledelt, akkor nézzünk körül a baromfi a hal, vagy a marhahús terén. Itt mondom el, hogy a macska szereti a tejet- hát persze. Azonban a legtöbbjük nem képes megemészteni a tejben lévő laktózt, és legtöbb esetben is minimum hasmenést okoz. Ha már tej, akkor az legyen forralt kecsketej, joghurt, aludttej, túró esetleg tejföl. A tehéntej a kis bocinak való. Egyre többen látják ezt be a humán orvosok közül is. Akinek egy-két macskája van, és szereti is őt, akkor utána néz, hogy mi az, ami nem károsítja az egészségét. Tudom, hogy az évszázados beidegződést nagyon nehéz legyűrni, de gondoljanak arra, hogy mi emberek mennyi vackot megeszünk, mert finom, és eszünkbe sem jut, hogy a később jelentkező betegségeink esetleg az évtizedes rossz táplálkozás eredménye lehet. Szegény macskáknak sokkal érzékenyebb a bélrendszerük, mint a miénk Ezért, ha valóban szeretjük őket, ne tegyük ki a sok tartósító, színezék és az ócska, szójával dúsított macskaeledel veszélyeinek. Olvassák el az összetételét a tápoknak. Egy minőségi macska konzerv annyiba kerül, mint egy átlag cigaretta egy harmada. Ér önnek annyit a cicája?