PANLEUKOPÉNIA


Más néven: fertőző bélgyulladás, macska parvo, macska pestis, macska szopornyica

Ez a vírus a parvo vírusok csoportjába tartozik, a világ szinte minden táján elterjedt és a házi kedvencként tartott macskák mellett, a többi macskafélére is ugyanolyan veszélyes. A neve általános (pan-) csökkent számú (-pénia) fehérvérsejtet (leuk-) jelent. Jellemzően, a kutyák parvo vírusos megbetegedése a macskák parvo vírusának módosult változata.

Elsősorban a szaporodásra képes sejtekben (mint pl. a bél hámsejtjei) kezdenek osztódni. A panleukopénia vírusa a többi parvo vírushoz hasonlóan rendkívül ellenálló a fertőtlenítőszerekkel és hővel szemben. Megfelelő fertőtlenítés nélkül a vírus akár 1 évig is fertőzőképes maradhat.


FERTŐZŐDÉS

Bár a vírus életkortól függetlenül bármilyen macskára veszélyes, legtöbb áldozatot a kölykök és a beteg, gyenge immunrendszerű macskák között szed. A vírus kedveli a meleg időt, ezért leggyakrabban késő tavasszal, nyáron, kora ősszel tör ki járványszerűen, amikor is szinte az összes, egy közösségben élő macska elkapja.

A fertőzés széklettel ürül, ezért az azzal kapcsolatba kerülő többi macskát is fertőzi, de ugyanolyan veszélyforrás a nem fertőtlenített etetőtál, ketrec, ruhák, használati tárgyak vagy a simogató kéz. Vagyis, a vírust, pl. cipőtalpon behordva is elkaphatja a macskánk, anélkül, hogy más macskákkal találkozna!

Az állat szervezetébe szájon át, belégzéssel kerül, ahol elszaporodik a torok nyirokszöveteiben, majd onnan a vérképző szervekbe és a bél hámsejtjeibe kerül. Általában, a fertőződés után 2 nappal a vírus a macska egész szervezetében megtalálható. Lappangási ideje 4-5 nap, de legfeljebb 1 hét. Nagyon ritka, hogy a vírus a tünetek megjelenését követő 3 hét után is fertőzőképes állapotban maradjon az állat szervezetében, de előfordulhat. A leghosszabb idő, amit eddig regisztráltak, 1 év volt. A kölykök anyjuktól is elkaphatják, szoptatás során.


A BETEGSÉG

Tünetei: magas láz, étvágytalanság, letargia, hasmenés, hányás, kiszáradás, az állat jellegzetesen a mellső mancsai között tartja a fejét, gyakran odamegy az itatótálhoz, de inni nem tud. Szemmel láthatóan az állatból eltűnik az élni akarás.

A tünetek súlyosságát több tényező is befolyásolja. Például, hogy milyen erős az immunrendszere, mennyi idős, van-e más fertőzése is (pl. bélféreg, bolha, egyéb vírusok, baktériumok, stb.), mennyi vírussal találkozik (értelemszerűen, minél kevesebbel, annál enyhébbek a tünetek és annál nagyobb a gyógyulás esélye), oltott-e a vírus ellen, esett-e már át ilyen fertőzésen? A vírus három rendszert támad meg az állat szervezetében, és ezek alapján változhatnak a tünetek is.

 1. A vérképző rendszer.


 2. A vírus megtámadja és a fertőzés után 3 nappal elpusztítja a fehérvérsejteket. A 4.-6. napon szinte már nem mutatható ki fehérvérsejt az állat vérében. Ennek hatására, az immunrendszer legyengül, így fogékonyabbá válik más betegségekre is.
 3. Bélrendszer


 4. A vírus a bél hámsejtjeiben telepszik meg. Tünetei: 1 napig tartó magas láz, étvágytalanság, letargia, ami kis időre elmúlik, míg újra kitör hányással, hasmenéssel, ennek következtében kiszáradással. A tünetek egyénenként változóak. Előfordulhat, hogy az első "szakasz" kimarad, és már hasmenéssel, hányással kezdődik. Idősebb, erősebb immunrendszerű macskáknál, a tünetek lehetnek egészen enyhék, míg kölyköknél, beteg állatnál olyan gyors lefolyású, hogy a tüneteknek idejük sincs megjelenni, és az állat hirtelen elpusztul. (Ilyenkor az állat gazdája gyakran mérgezésre gyanakszik.)

  Ha a kölyök túléli az első 48 órát és 16 hetesnél idősebb, túlélési esélyei jelentősen megnőnek. Idősebb, ellenállóbb állatoknál a halálozási arány 50%, hat hónapnál fiatalabb állatoknál ez akár 90%-ra is felmegy.
 5. Idegrendszer


 6. Vemhes nőstények magzatai is fertőződnek a betegséggel. Ha az anya a terhesség első szakaszában kapja el, akkor általában elvetél, vagy halott magzatot szül. Ha a terhesség utolsó harmadában, akkor az idegrendszer is károsodik. Ilyenkor, a megszülető kölyök tünetei akkor látszódnak, amikor elkezdenek járni: koordinációjuk esetlen, elesnek, a fejük rángatózik, rendszeresen eldőlnek, nehezen fordulnak, ingadozva, szétterpesztett lábakkal, magasra tartott farokkal próbálnak megállni. Az ilyen kölykök egyensúlyzavara egy életen át megmarad.DIAGNÓZIS

A legtöbb orvos tünetek alapján diagnosztizálja a betegséget, bár vérvétel, a fehérvérsejtek alacsony számát vagy hiányát, szövetminta a vírus jelenlétét is kimutatja.


KEZELÉS

A vírust magát kezelni nem lehet, csak a tüneteket. A felülfertőződés ellen szoktak adni antibiotikumot, kiszáradás ellen infúziót adni.
A vérképző szervekben okozott károk enyhítésére adható vérátömlesztés. A belekben kialakuló tünetek enyhítésére ajánlott adni A, B, C vitamint, az állatot melegen tartani (kölyköknél az anya melege nem elég), a folyadékveszteséget pótolni. Az idegrendszerben okozott károk nem kezelhetőek.
Létezik ellenszérum, ami gyakorlatilag a fertőzéssel szemben immunis macskákból kivett antitestek adását jelenti, de az Európai Unió állatvédelmi törvényei szerint ezek előállítása állatokon végzett kísérletnek minősül, ezért tilos.
A fertőzés első öt napját túlélő állatok általában már életben maradnak, de a teljes felgyógyulás hetekig is eltart.


MEGELŐZÉS

Oltás

Az oltás alapimmunizálást jelent, és módosított, vagy elölt vírusok adásával történik, amire az állat szervezete antitesteket termel, így ha később a fertőzéssel találkozik, azt le tudja küzdeni. Az ajánlott oltási protokoll két oltásból áll, kb. 1 hónapos eltéréssel, a védettség ezután alakul ki. Erősen fertőzött területeken, sok orvos ajánlja az oltás harmadszori megismétlését is.
Vemhes anyáknak és 4 hetesnél fiatalabb kölyköknek csak elhalt vírusokból álló védőoltás adható. Hátránya, hogy a védettség lassabban, csak a második oltás után 3-7 nappal alakul ki.

Később, az állatnak évente egyszer ajánlott ismétlő oltást adni, de legkésőbb 3 éven belül.

Ha az anyaállat oltott, vagy a fertőzésen már átesett, a szervezete antitesteket termel, amit a szoptatás ideje alatt a kölykök is megkapnak, így ők a fertőzéssel szemben védettek. Szoptatás alatt, a kölyköknek adott oltás hatása az anyától kapott antitestek miatt nem megfelelő, ezért utána érdemes az alapimmunizálást újra kezdeni. Oltott, vagy a fertőzésen szerencsésen átesett, immunis állatok szervezetében még 6 évvel később is mutattak ki antitesteket. Ezen alapul az, hogy vannak orvosok, akik az évenkénti oltást feleslegesnek tartják, szerintük bőven elég 3 évente. Erről mindenképpen a saját kezelőorvosunkat kérdezzük meg!

Fiatal állatot lehetőleg csak az oltások után vigyünk haza. Ha nincs oltása, akkor a lehető leghamarabb vigyük orvoshoz.


Fertőtlenítés

Mivel a vírus rendkívül ellenálló a fertőtlenítőszerekkel (alkohol, savak, kloroform) és a hővel (56 fokon 30 percig is életképes) szemben, és szabad levegőn akár 1 évig is fertőzőképes, viszont fehérítőt is tartalmazó fertőtlenítőszernek 10 másodpercig kitéve elpusztul, a fertőzés után ajánlott ezzel fertőtleníteni mindent, amivel az állat kapcsolatba került. Ebbe tartozik az alvóhely, etető-, itatótál, almos tál, ketrec, alvórongyok, stb.
Mivel kijárós macskáknál ez szinte lehetetlen, sajnos, ők mindig is ki lesznek téve ennek a betegségnek. A kölykök elkülönítése fokozottan ajánlott. Ha több alom is van, akkor 12-16 hetes korig, akár korcsoportonként is.

Immunrendszer erősítése Mivel a vírus ellen csak az állat szervezete képes harcolni, fontos, hogy immunrendszere jól működjön. Ez több mindenből áll. Értelemszerűen, bármilyen fertőzése van, abból a lehető leghamarabb kezeltessük ki. Változatos etetés mellett ritkábban alakul ki hiánybetegség, ami gyengítené. Lehetőségeinkhez mérten, tegyünk meg, amit lehet azért, hogy az állat a vírussal ne találkozzon.


Forrás.
 1. Dr Németh József- A védőoltások, http://www.kutya.hu/read.php?u=0410/32.htm
 2. http://www.kutyavari.hu/fertozo-macskak.htm
 3. Fred W. Scott- Feline Panleukopenia Virus http://maxshouse.com/feline_panleukopenia.htm
 4. Wilma Lagerwerf - Feline Upper Respiratory Viruses Part Three: Panleukopenia http://www.winnfelinehealth.org/health/panleukopenia.html
 5. Holly frisby- Panleukopenia, http://www.purinaone.com/catcare_cond_atoz_article.asp?Seed=628&ArticleNumber=15