Telefon: 06-20/265-2318
Adószám: 18836932-1-16
Bankszámlaszám: 70300046-11021474
TAKARÉKBANK Zrt, Szolnok

 

 

Fertőző hashártyagyulladás (FIP)

Fertőző hashártyagyulladás (FIP)

"Emberre veszélytelen, nyállal, cseppfertőzéssel, harapással terjed. Idős macskáknál ritkán fordul elő, általában a 4-5 éves cicák veszélyeztetettek. A lappangási idő hosszú, lehet akár 4 hónap is. A betegség náthás tünetekkel indul, étvágytalansággal, bágyadtsággal, enyhe lázzal jár. Később a betegek egy részénél a hasüregben folyadék gyülemlik fel. Elképzelhető, hogy elmúlnak a panaszok, majd hónapok múlva visszatérnek a tünetek, vérszegénység lép fel, a beteg állapota egyre romlik, máj- és hashártyagyulladás alakul ki. A betegség gyógyíthatatlan."

Ez egy marhaság. Annyi az igaz belőle, hogy emberre veszélytelen!

Évekkel ezelőtt találtam a neten, mikor még nem volt "szerencsém" ehhez a szemét betegséghez.

Az én primitív hitem és a dokik nemtudása miatt nálunk is alaposan megritkította az állományt. Azóta már rá kellett jönnöm, hogy teljesen más az egész. Ennek köszönhetően vissza tudtam fogni a további fertőzéseket.

Széklettel terjed -esetleg nyállal. Anyatejjel és...inkább megmutatom a legjobb leírást a Csikós doktor honlapjáról. Az Ő megkérdezésével és beleegyezésével.

A legjobb legérthetőbb és vehetik készpénznek.

http://macska.mancsok.hu/betegsegek/fip.htm


Magánvéleményem:

Mióta macskákkal foglalkozom, még nem találkoztam ilyen undorító, kegyetlen, reménytelen betegséggel, csak 2004-ben először.

Az egyik tanyán láttam először több ilyen macskát is. A gazdája persze nem figyelte, hogy mi a bajuk-, hiszen az "csak" egy macska. Amikor pár hét múlva mentünk, egyetlen cicája sem volt már. Van un. száraz és nedves változata is. Lényeg az - a fent leírt orvosi ismertetésen kívül- hogy a nedves változatnál a legerősebb macska is napokon belül félelmetesen lefogy, de ez először azért nem olyan feltűnő, mert a hasa ugyanilyen arányban kezd el nőni. Valóban nem eszik semmit, talán az elején még iszik, de később már azt sem. Olyan hatalmasra nő a hasa, hogy járni sincs ereje. A szemével kétségbeesve kéri a segítséget, de az ember teljesen tehetetlen. Az első ilyen esetnél megpróbáltunk mindent, hogy hátha vannak csodák, de a FIP-el kapcsolatban nincsenek. Az egyik ilyen tanyasi cica hatalmas hasából 4 dl folyadékot szívattunk le, hogy legalább megkönnyebbüljön. Meg sem látszott a hasán, hogy hiányzik belőle ez a rengeteg folyadék. Ez a folyadék sárgás az olajhoz hasonló sűrű folyású váladék.

A folyadékban szinte minden esetben fehérjefoszlányok úszkálnak. Ez már nagyon egyértelművé teszi a dolgot. Nemcsak a hasüregben, de a mellkasban is jelentkezhet a folyadék, ami egészen szörnyű látványt nyújt, mert a cica alig kap levegőt.

De, ha a hasüreg telik meg, akkor is borzasztó nehéz a légzése.

Ennek a korona a tetején, mikor az agyukat támadja meg. 4 ilyen cicát elaltattam. Azt végignézni, maga az állatkínzás.

Ezt annyival egészíteném ki, - bár elég sok helyen olvasható-, hogy a másik félreérthetetlen tünet a besárgult bőr a fülek tövén a végbélnél és szájukban a nyálkahártya is sárga. Ez már a vége!

Gyakran a beesett szemecskéjük is, ha megnézzük a belső szemhéjat, sárga. Ez egyértelmű tünete a rossz májműködésnek. Egyetlen egyszer tudtam egy ilyen cicán segíteni egy bizonyos májtisztító gyógynövénnyel. Ez is csoda számba megy és mindössze 8 hónapig húztuk. Igaz, teljes életet élt addig is.

fórumban egészen részletes és elképesztő leírásokat is találni.