Veszettség

A vírusok okozta betegségek közül a legveszélyesebb az emberre is halálos a veszettség (lyssa, rabbies, R). A tünetek jelentkezése után a kórkép mindenképen halállal végződik, gyógyíthatatlan. A macskák (főképp a kijáróké) rendszeres oltása emberre való veszélyessége miatt éppen ezért elengedhetetlen. Kórokozója vírus, leggyakoribb hordozója a róka, harapás útján terjed. Részben mivel a kutyák számára kötelező a veszettség elleni oltás, másrészt a kijáró macskák nagyobb területen kóborolhatnak, a macska veszettséget esetleg hordozó szerepe nagyobb lehet, mint más háziállaté. Javasolt, ezért- noha a nyilvántartás gyakorlatilag lehetetlen volta miatt nem kötelező - a kijáró macskák veszettség elleni legalább kétévenkénti oltása. Szerencsére a Dunától nyugatra a rókákat évente rendszeresen speciális csalétkekkel vakcinázzák, így ezen a területen nem is fordult elő ismert veszett állat. Veszettségre utal, ha a cica feltűnően ingerlékeny, támadó magatartást mutat. Ha veszettségre utaló tüneteket észlelünk, akkor ne akarjuk megfogni a macskát, hanem azonnal hívjuk ki hozzá az állatorvost. A cica nyáladzik, nem eszik, nem iszik, állkapcsa lóg, rángógörcsök jelentkeznek, esetleg lebénul. A betegség megelőzhető oltással, de ha állaton vagy emberen a veszettség tünetei jelentkeznek, a beteg menthetetlen. Ha egy egészséges macska megharap valakit, akkor ugyanúgy kell eljárni, mint kutyaharapás esetén, azaz kéthetes megfigyelést kell elrendelni, amit a körzeti állatorvos végez el. Ha az embert megharapott macska a veszettség tüneteit mutatja, akkor el kell altatni és a hulláját az állatorvos állategészségügyi intézetbe kell, hogy küldje, ingyenes vizsgálatra. Ugyanígy kell eljárni, ha az embert harapott macska időközben elpusztult.
Magánvéleményem: Szerencsére nem volt alkalmam találkozni ezzel a betegséggel. Azt tudom, hogy ha valaki külföldre akarja örökbe fogadni a cicát, akkor még itthon be kell oltatni. Állítólag az oltás semmilyen kellemetlen, vagy fájdalmas következményeket nem okoz az állatnak.
A teljesség kedvéért sok felé érdeklődtem, hogy élő ember látott-e már biztosan veszett kutyát, vagy macskát az utóbbi 10 évben. Hát nem találtam ilyet. Persze ennek nagyrészt az az oka, hogy végre eljutottunk odáig legalább, hogy a Dunántúlon a rókákat rendszeresen etetik vakcinázott hússal. Azért ez mégis valami.