Macskanátha

Macskanátha

Cseppfertőzés útján terjed, emberre veszélytelen. Lázas állapot lép fel, ez 3-4 napig tart. Az elhullás nem olyan gyakori, mint a panleucopaeniánál, de elhanyagolt esetben életre szóló tüneteket okozhat, (kötőhártya-, arc-és homloküreg gyulladás). A betegség kedvező esetben 1-2 hét alatt gyógyul. Sok kóbor cica betegszik meg macskanáthában, savós-gennyes váladéktól össze van ragadva a szemük, szörcsögnek, el van dugulva az orruk, folyik a nyáluk, nem esznek, leromlik a szervezetük, életre szóló szemkárosodást szenvednek, ha időben nem kezelik a betegséget. Szemüket, orrukat ki kell tisztítani gyakori cseppentéssel. Fontos, hogy melegen lehessenek és időben orvosi ellátást kapjanak, amely legtöbbször antibiotikum, szem és orrcsepp adását jelenti. A betegség oltással megelőzhető. Az első oltást 8 hetes kor körül, a másodikat 4-5 hét múlva kell beadni. Évente javasolt emlékeztető oltást adni.
Magánvéleményem: A menhelyeken és nálunk is, az egyetlen megoldás lehetne, ha a szülők is rendszeresen- évente oltva lennének. Így talán van esélyük a kicsiknek, hogy megússzák a túlvilági kalandot. Mivel azonban a behozott állatok gyakorlatilag soha nincsenek beoltva a gyógyulás esélye minimális. Ha egyszer-kétszer ki is tudunk kavarni belőle, rendszerint újra visszaesnek. Sajnos a macskanáthán egyszer átesett cica nem marad immunis ellene, mint pld. a toxoplazmózisnál.
A fertőzés szinte minden lehetséges úton terjed. Szerintem, ahol sok állat él együtt, mint pld. a menhelyeken a legcélravezetőbb megoldás, ha minden cicát beoltatunk. Az újonnan behozottakat, pedig karanténba tesszük, amíg őket is be lehet oltani. Mindenféle immunerősítővel próbálkozhatunk, az egyetlen megoldás, ha el tudjuk különíteni a többiektől mindaddig, amíg a védőoltást meg nem kapják. Aztán minimum 10 nap várakozás, amíg az immunrendszer aktívan fel tudja venni a harcot a vírus ellen.