Fertőző gyomor és bélgyulladás

Fertőző gyomor és bélgyulladás (Panleucopeaniea)

A tünetek a fertőzés után 4-10 nappal jelentkeznek. Ez a macskák legsúlyosabb fertőző betegsége, elsősorban fiatal oltatlan macskákon fordul elő. Sokszor a leggondosabb kezelés ellenére is elpusztulhat a fiatal állat. Az első tünet a hányás, magas láz, a hasfájás. A hányadék sárga és habos. A macska sem enni, sem inni nem hajlandó, a gyógyszereket kihányja, így súlyos folyadékveszteség, kiszáradás, később véres, bűzös hasmenés alakul ki. A beteg cica sokszor hideg kőre fekszik a legszívesebben. A betegséget egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani. A gyógyítás egyedüli gyógymódja az infúziós terápia több napon keresztül, amelyben folyadékot, ásványi sókat és tápanyagokat kell pótolni az állat számára. Megelőzés: 8 hetes korban javasolt a védőoltást beadni, amit először 3-4 hét múlva, majd évente kell ismételni. Nagyon egyértelmű tünet a nyelv fekély. Részletesen
Magánvéleményem: Mivel a legtöbb cicát már terhesen hozzák be és "természetesen" oltatlanul, nagyon gyakran találkozom ezzel a betegséggel. Nem lehetetlen legyőzni, de rengeteg időt, odafigyelést igényel. Sajnos mikor a tünetek megjelennek a kiscicáknál, már rendszerint a macskanátha is fennáll. Így már sokkal nehezebb a gyógyítás, és az esélyek a minimumra csökkennek. Mivel sok egy-két hónapos kiscicát hoznak hozzánk, - sőt nem ritkán 1-2 naposat - általában a konténerekből, árokpartról, így nincs lehetőségünk időben beoltatni őket. Már fertőzöttek mikor ide kerülnek.
Volt rá példa, hogy 20, 4-5 hónapos kiscicát oltattam be a kombinált oltószerrel. Ebből a 20-ból 9 egy héten belül katasztrofális módon halt meg. Nem vizsgálta meg az orvos őket az oltás előtt. Húszból 11 nem valami jó arány. Azóta minden egyes oltás előtt komoly vizsgálatra kötelezem az állatorvost. Ennek meg is lett az eredménye. Azóta a védőoltásba nem halt bele egy cicánk sem. Hogy ezért miért nekem kellett szólnom, azt ne kérdezzék.

Egy megjegyzés! Elég sok menhely honlapját olvasgattam el. A betegségek témában - ami engem leginkább érdekel - enyhén szólva is alapos kozmetikázások után írnak valamit. Na persze senkinek nem érdeke, hogy leírja a valóságos helyzetet. Már csak az 1%-ok miatt sem. Az azonban tény, hogy, aki véletlenül macskákkal is foglalkozik, annak szembesülnie kell azzal a millió betegséggel, amik szerencsétlenekre leselkednek. Az állatok elvesztésének eltitkolása egy nagyon hasznos dolog, viszont TÉNY, hogy létezik. Ezt nemcsak, hogy látom, hanem egyre többen keresnek meg olyan menhelyek, akik tőlem kérnek tanácsot, de leginkább nálunk akarják elhelyezni a cicáikat, mert nem hajlandók kínlódni velük. Hát nem is egy leányálom, az biztos.


Csak ilyesmikkel kell szembenézni: Zöld magazin